top of page

הורמונים ובלוטות

הפרעות בבלוטת התריס
תת פעילות בלוטת התריס – רוב המקרים הסיבה היא נזק בבלוטת התריס עצמה, המתפתח כתוצאה מתקיפת הבלוטה על ידי מערכת החיסון. במקרים אחרים הסיבה היא ניתוח או הרס תרופתי של הבלוטה עם יוד רדיואקטיבי לטיפול בעודף פעילות בלוטת התריס או גידול בבלוטת התריס. במקרים פחות שכיחים הסיבה היא חסר בפעילות יותרת המוח השולטת בבלוטת התריס. בכל המקרים התסמינים יכולים לכלול חוסר אנרגיה ועייפות, עצירות, נשירת שיער, דכאון ועוד. האבחנה היא בבדיקות דם. הטיפול הוא ברוב המקרים נטילת כדור באופן כרוני, וחשוב להמשיך מעקב בדיקות דם ולוודא איזון מדויק. אנשים מטופלים ומאוזנים הם בריאים פרט לצורך לקחת כדור.


עודף פעילות בלוטת התריס – נגרם מהפעלת הבלוטה על ידי מערכת החיסון (מחלת גרייבס) או פעולה חזקה מידי של חלק מהבלוטה ("קשרית חמה" או מספר "קשריות חמות"), חשיפה ליוד או לאמיודרון (פרוקור). הטיפול הראשוני הוא לרוב בתרופות, ובחלק מהמקרים יש צורך לכרות או להרוס את הבלוטה. חשוב להמשיך מעקב בדיקות דם ולוודא איזון מדויק.

 

הפרעות שכיחות בהורמוני מין
חסר טסטוסטרון בגברים – נגרם מהפרעה מולדת (למשל מחלת קליינפלטר) או הפרעה נרכשת בפעילות האשכים או בפעילות בלוטת יותרת המוח השולטת באשכים. הטיפול לרוב בזריקות או ג'ל.

 

עודף הורמוני מין גבריים בנשים – מתבטא לרוב בהופעת שיעור יתר נגרם לרוב כתוצאה מתסמונת השחלות הפוליציסטיות. קיימות סיבות רבות נדירות יותר שהאנדוקרינולוג שולח עבורן לבירור.
 

שינויים הורמונליים בגיל המעבר (מנופאוזה) 
 

bottom of page